Folklor ostaje u krvi do kraja života

3/30/2023

Trebinje je regionalna turistička destinacija, lijepo u svako godišnje doba, sa ponudom na kojoj mu zavide i veliki centri turizma. Poznato je po ozbiljnom čuvanju kulture i tradicije kroz razne i česte manifestacije koje okupljaju folklorne ansamble iz regiona a i šire. Nedavno je GKUD „Alat – Swisslion“ organizovalo 4. Smotru folklornih ansambala veterana – Trebinje 2023. Ovo je već tradicionalno martovsko okupljanje a ovogodišnji učesnici su došli iz Beograda, Šapca, Čačka, Sevojna, Rakovice, Trsta, Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Omarske, Podgorice, Budve, Bileće i Trebinja, i sa Zlatibora i Pala. Predstavilo se dvadeset društava. Boje Crne Gore branili su: KUD “Duga” i KUD “Vila” iz Podgorice i KC “Stara Budva” iz Budve.

Trebinje je potvrdilo da je pravi domaćin i ovoga puta je ugostilo preko 500 učesnika ovogodišnje Smotre za koju se prijavilo i preko hiljadu. Gradonačelnik, koji je organizovao prijem za učesnike, naglasio je da će raditi na tome da se kapaciteti prošire da bi svi oni koji žele da dođu to i mogli.

Manifestacija je počela defileom društava gradom i zajedničkim kolom pod čuvenima platanima što je posebno oduševilo domaćine i sve one koji su tokom predstavljanja učesnika boravili u gradu.

Bio je to festival boja, trg se pretvorio u veseli i razdragani šareni vrt. Kao i uvijek, iako su sve nošnje lijepe i zanimljive, crnogorska je izazvala najviše uzdaha i divljenja i fotografisanja. U Kulturnom centru je održana smotra koja je prikazla veliko kulturno nasleđe cijelog regiona.

Ovakvi susreti su upravo ono zbog čega folklor i traje i opstaje dok je krajnji cilj folkloraša - da se ljubav i briga o kulturnom nasleđu prenese na mlađe generacije.

Druženja koja slijede nakog oficijelnih nastupa su neprocjenjiva i susreti sa dragim ljudima iznova i iznova na raznim meridijanima su ono pozitivno “punjenje” o kojem se sanja.

“Folklor ostaje u krvi do kraja života. Mi na ovim i drugim susretima samo podgrijavamo tu žar koja je počela u mladosti i sigurno da je velika stvar što se tradicija održava i prenosi na buduće generacije” naglasila je Radmila Veselinović, iz KUD "Mladost" sa Pala.