GRČKA: KUD ,,Duga Montenegro” bio je suorganizator festivala u gradu Sofadesu

4/19/2024

Prošle godine je KUD ,,Duga Montenegro” nastupio na festivalu folklora u sklopu proljećnog karnevala, u centralnoj oblasti grčkog okruga Karditsa, u gradu Sofadesu. Da su se tamo lijepo proveli i ostavili dobar utisak na domaćina, ukazuje i privilegija koju je društvo ove godine dobilo, da bude suorganizator festivala. U organizaciji KUD ,,Duga Montenegro” na ovom festivalu su još nastupili KUD ,,Živinice” iz Živinica, Bosna i Hercegovina, Folklorni ansambl ,,Tikveš” iz Kavadaraca, Makedonija i Folklorni ansambl ,,Kapanci” iz Opake, Bugarska.

Skoro svaki dio svijeta, u manjoj ili većoj mjeri, ima – živi svoje karnevale. Manji ili veći, lokalni ili regionalni, svi su magneti za turiste. Svi znaju za neke globalno poznate karnevale, poput enormno čuvenog brazilskog karnevala ili venecijanskog, tu u našem ,,okruženju”, na kojima se pomjeraju granice šta je to zabava. Bez obzira koliko ste ih u životu vidjeli, uvijek im se radujemo kao da će nam biti prvi put.

Gradonačelnik Sofadesa, gospodin Demosthenes Katsis, otvarajaći ovogodišnji karneval i najavljujući svečanosti koje će u par mjeseci biti žila kucavica čitave regije, rekao je:
– Karneval opštine Sofades je institucija koja traje već 41 godinu, to je ćelija našeg društva. Kao i svake druge, i ove će kulminirajući događaj biti velika parada posljednje nedjelje Karnevala. Obećavam vam da ćete prisustvovati Karnevalu drugačijem od prethodnih godina, karnevalu sa mnogo iznenađenja, koji će ponuditi pravi spektakl.

I, gradonačelnik je održao obećanje. Hiljade i hiljade gostiju iz regije i svijeta su na završnici Karnevala uživali u raskošnim bojama kostima svojih grupa i škola, kao i gostiju sa strane. Kao i uvijek, naša nošnja izazivala je uzdahe. Uz bogat program na glavnom trgu svi posjetioci su počašćeni kašom i pečenom ovčetinom. Vrlo impresivno, nema šta.

Na ovom festivalu ,,Duga” se predstavila sa ,,Igrama iz Crne Gore” u izvedbi prvog ansambla, dok su veterani premijerno izveli novu koreografiju ,,Igre iz Boke” čiju koreografiju potpisuje Zoran Popović. Raznolikost boja i predjela naše države oduševili su sve koji su ih nagradili aplauzima i osmjesima na licu.

Tokom boravka u Grčkoj, članovi izvođačkog ansambla i veterana KUD ,,Duga Montengro” obišli su arhelološki muzej u Delfima, u čijem sklopu se nalazi arheološko nalazište, Atinin i Apolonov hram. Uživanje u predjelima koje je priroda isklesala, ali i boravak na različitim arheološkim lokalitetima su ih ostavili bez daha. Naravno, nezaobilazna destinacija je bila i svjetsko čudo, manastir Meteori.

Ovako sadržajna putovanja za članove iz Berana i Podgorice su nagrada za vrijedni rad i uporna vježbanja, bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, kaže Marijana Dakić, osnivač i koreograf KUD ,,Duga Monteengro” i dodaje da je teško objasniti zadovoljstvo saradnje sa ovakvom ekipom mladih i iskusnih igrača i da je druženje sa njima ono što je pokreće da se decenijama ovim bavi.