Kulturno-umjetničko društvo "Duga" nastupilo u Grčkoj

3/1/2023

KUD Duga - Greece/Grcka
KUD Duga - Greece/Grcka

U Grčkom gradu Sofades, u centralnoj oblasti Tesali – okruga Karditsa, u toku je (ili sinoć je završen) godišnji Karneval Sofadesa 2023. Dio festivala je i revija folklora. Karneval se u ovom gradu organizije već 40 godina. Na poziv gradonačelnika Sofadesa, gospodina Atanasiosa Skarlosa, Crnu Goru predstavlja KUD „Duga Montenegro“ a gosti su i društva iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije. Kulminacija svega bila je tradicionalna fešta i karnevalska povorka sa kamionima i pješačkim dionicama, koja je mještanima i posjetiocima koji su sudjelovali u ovoj velikoj svečanosti pružila neponovljiv spektakl koji je bio ispunjen bojama, muzikom, gozbom i plesom. Ovogodišnja „Noć vještica“ kostimima lokalnih grupa je zajedno sa narodnim nošnjama gostiju oduševila više od 20.000 posjetilaca. Zabava je trajala do ranih časova uz vatromet, spaljivanje Karnevala, druženje i plesanje na centralnom trgu Sofadesa. Za ovaj mali grad koji broji manje od 10000 stanovnika ovoliki broj posjetilaca i učesnika je veliki uspjeh.

Gradonačelnik Skarlos je na dosta dobrom našem jeziku, nakog govora na Grčkom, pozdravio i uvažio goste iz bivše Jugoslavije. Naglasio je da se nakon pandemije i tri godine pauze Karneval vratio da uz osmjeh i živost sudionika i gostiju donese radost, snagu i optimizam građanima koji su im potrebni u razdoblju uzastopnih kriza. Ovaj karneval sa tradicijom od 40 godina spaja juče i danas sa sjutra njegujući kulturu, ali, neodustajući od svog satiričnog karaktera.

„Želim posebno zahvaliti svima onima koji su danonoćno radili na svemu s ljubavi, onima koji podržavaju instituciju na bilo koji način, kako bismo ponovno imali poseban karneval, karneval dobrodošlice i ljubavi koji otvara vrata našim građanima kao i posjetiteljima. Želim da naše mjesto kroz ovaj kulturni događaj i simbol karnevala i dalje bude izvor inspiracije i obnavljanja.“ Istakao je gradonačelnik.

KUD „Duga“ postoji dvadeset i jednu godinu. Osnovano je u Beranama, a od 2018. godine ima članove i u Podgorici „Duga Montenegro“. Učesnici su preko 30 međunarodnih, prestižnih festivala, vrijedno je pomenuti svjetske festivale u UAE 2019. i Uzbekistanu 2022. Osvajali su i brojne nagrade. Vođa KUD-a Marijana Maja Dakić je osvojila i „Mali zlatni opanak“ za najbolju koreografiju za „Igre iz Golije“.

Prilog na RTCG možete pogledati na:

RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Mreža.me :: Mreža.me 01.03.2023 ...29´16"